Jag minns alltför tydligt de första gångerna jag skulle tala inför andra människor. En puls så hög att den dunkade i bröstet, ett lätt illamående och torr i munnen på en närmast bisarr nivå. Inget drömläge med andra ord!
När jag väl klev upp framför åhörarna läste jag nervöst innantill från mina ”stödord” (det vill säga utskriften av allt jag skulle säga) och stod stel som en pinne. Du kan nog ana hur fängslande presentationerna var då. (Om du gissar ”väldigt!” har du fel.)
Läs mer: Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide!
Det här med hur man ska tala har vi skrivit om tidigare så det lämnar jag därhän just nu. Vi kan istället prata lite om det här med kroppsspråk.
Hur signalerar du glädje när du ser någon du tycker om? Ett leende kanske? Om du vill ha en kram av någon som står dig nära? Du öppnar kanske famnen och sträcker ut armarna för att bjuda in? Kroppsspråk är en av viktig del av hur vi kommunicerar med andra människor. Det borde vi naturligtvis ta med oss in i vår presentation!
Varför är kroppsspråket viktigt under en presentation?
Du har säkert hört många gånger förut att kroppsspråk är viktigt när vi kommunicerar. Men varför spelar det någon roll vid presentationer? Är inte åhörarna där för att lyssna på innehållet i det du säger? Jo, så är det ju så klart men du vill inte att de bara sitter och passivt lyssnar. De ska helst ta in, fundera på och engageras av det du berättar och där är kroppsspråket ett bra redskap. Med dina rörelser kan du förtydliga det du säger, poängtera något viktigt och minska risken för missförstånd.
Så vad ska man tänka på med sitt kroppspråk vid presentationer?
Rörelser bör vara medvetna – du ska veta att du gör dem. Att nervöst fippla med en fingerring eller stoppa händerna i fickorna är distraherande. Planera istället in lämpliga rörelser utifrån vad du säger i din presentation. Ska du berätta om vidden av något stort – öppna upp dina armar utåt sidorna. Tänk igenom hur du vill röra dig över scenen om du ska presentera på en scen. Kanske vill du gå ett par steg, stanna till och poängtera punkt 1 för att sedan ta ett par steg tillbaka, stanna till och poängtera punkt 2? Ju mer genomtänkt och medvetet ditt kroppsspråk är desto tydligare blir ditt budskap.
Öppna upp ditt kroppsspråk och ta ut svängarna
Det är vanligt att man av nervositet har ett slutet kroppsspråk. Armar tätt intill kroppen, händer framför kroppen som ett undermedvetet skydd och eventuella gester börjar från handlederna eller armbågarna.
Öppna upp ditt kroppsspråk! Sträck på dig, våga ta plats och ta ut dina rörelser mer. Ju större scen desto mer kan du förstärka dina gester. Ska du gestikulera med armen? Låt rörelsen börja redan från axelleden.
Och – med risk för att ta till en klyscha – glöm inte bort att le ibland och skapa ögonkontakt med dina åhörare också. Det är trevligare med en presentatör som visar upp lite känslor!
Författare: Marcus Christiansen