Vem bestämmer egentligen om en bild är bra eller dålig? Var och en av oss har ju ett eget tycke och smak. Med hjälp av dagens smarta telefoner med avancerade kameror är det enkelt att knäppa ett kort var, hur och när som helst. Men en riktigt bra fotograf har ju inte sitt yrke bara för att. Hen kan verkligen fotografera, vet vilka vinklar som funkar, kan ställa in rätt ljus, få till den rätta stämningen och har, framför allt, öga för vad som verkligen blir en bra bild.
Fotografen Göran Segeholm skriver i sin bok Konsten att ta vinnande bilder: ”Målet är inte att göra en bild, utan att skapa en bildupplevelse”. Och en upplevelse är också något du vill skapa med din presentation. Precis som vi skrivit om tidigare i inlägget ”Därför ska du välja bilder i din presentation”
är bilder ett utmärkt komplement när du vill förmedla känslor eller berätta en historia.
Om vi bortser från människor med superminne så minns vi ungefär 10 procent av vad vi hör, 20 procent av vad vi läser och 80 procent av vad vi ser. Detta ska vi självklart ta tillvara på i våra presentationer.
”En bild säger mer än tusen ord”. Ja, vi har hört det så många gånger men det stämmer och framför allt förmedlar en bild budskapet mycket snabbare än en text.
Hur väljer du då egentligen en ”bra” bild? I den här artikeln har vi samlat flera smarta tips som kan vara bra att tänka på till din nästa presentation.
Bild anpassad för textlayout
I inlägget ”Så väljer du bilder till din presentation” skriver vi att det är viktigt att det får ta tid att hitta den perfekta bilden till sin presentation. Att aldrig välja en bild bara för att den är snygg utan att bilden också måste ha ett syfte. Ett syfte med bilden är såklart att budskapet du pratar om ska höra ihop med bilden, att det finns en koppling. Ett annat syfte du ska tänka på är om det ska ligga text placerad på bilden eller om den ska ligga ensam på en slide. Ska du placera text på en bild behöver du välja ett alternativ där det finns mycket ”tomrum” – alltså en yta i bilden med lugnare innehåll, både färgmässigt och miljömässigt.
Exempel 1
Himlen på den här bilden är ett bra exempel på tomrum där du enkelt kan placera text.
Exempel 2
Visserligen upplevs det som om bilden har tomrum både till vänster och höger om hunden men det som gör det svårt att placera text på denna är att bakgrunden är så pass rörig och det kommer att bli svårt att läsa texten.
Oskärpa
En medvetet vald oskärpa eller skärpedjup (vare sig kort eller långt) är litegrann av nyckeln till en tekniskt bra bild och hjälper ögat att fokusera på det som är viktigt.
Exempel 1
Den här bilden har jag hittat i en professionell bildbank på nätet men är verkligen inte, enligt mig, ett bra exempel på en bild med skärpa eller medvetet vald oskärpa. Visserligen har fotografen valt att lägga lite skärpa på själva basketkorgen, men med den röriga bakgrunden och oskärpan på hunden blir den alldeles för otydlig och ofokuserad.
Exempel 2
Här har fotografen verkligen lyckats med det korta skärpedjupet i bilden. Hunden är i fint fokus och bakgrunden är lugn och behaglig. Dessutom finns det mycket tomrum i bilden, som jag skrev om tidigare i inlägget, med bra plats för text eller grafik i din presentation.
Bildkomposition
Du kanske har hört talas om ”Det gyllene snittet”? För att en bild ska kännas spännande och intressant är tredjedelsregeln som den också kallas en bra sak att tänka på. Gyllene snittet skapas genom att bilden delas in horisontellt och vertikalt med två linjer. Det bildas då tre delar i varje riktning. Motivet placeras sedan i någon av skärningspunkterna.
Exempel 1
Visserligen har bilden fotograferats med kort skärpedjup det vill säga att fokus ligger på hunden med något oskarp bakgrund. Placeringen av hunden i mitten, gör bilden däremot lite obalanserad, tråkig och svår att arbeta med.
Exempel 2
Här är en perfekt placering enligt tredjedelsregeln. Bilden lämnar dessutom mycket yta att arbeta på både med text, eller varför inte ett diagram, i tomrummet till vänster som ligger i oskärpa.
Våga beskära
Har du hittat en bild som du tycker funkar bra, prova att beskära bilden och zooma in motivet. Låt det ta plats. Kanske kan din bild bli ännu bättre? Kanske får du även mer utrymme för eventuell text eller rubrik.
Exempel 1
En fin bild med både tomrum och hunden bra placerad i det gyllene snittet.
Exempel 2
Skulle du istället beskära den och förstora upp hunden får du mer plats för text och grafik.
Välj annorlunda vinkel
Våga fotografera ditt objekt eller välj en bild som är fotograferad från en annan vinkel än rakt på objektet. Det kommer att göra din slide mycket mer spännande och intressant att se på.
Exempel 1
En hund fotograferad rakt upp och ner – med rörig bakgrund och helt utan tanke – är inte speciellt rolig att titta på.
Exempel 2
Den här bilden är betydligt mer intressant med en tydlig riktning och ett användbart tomrum för text.
Hitta naturliga bilder
Det är lätt att fastna i bildbanksfällan, där du tydligt ser att bilden är fotograferad i studio eller att den är onaturligt komponerad eller konstlad. Om du tar dig tid och verkligen letar kan du faktiskt på dessa sidor hitta riktiga guldkorn som förmedlar ett bra budskap med bra känsla.
Exempel 1
Visst är den en rolig bild, vi skrattar till lite när vi ser den men en utklädd hund fotograferad i studio förmedlar kanske inte direkt rätt känsla när du vill fånga dina åhörares intresse eller berätta en historia. Om historien inte handlar om kontorshunden Bertil såklart. Den levererar inte heller någon speciell bildupplevelse för åhöraren.
Exempel 2
Handlar din historia trots allt om kontorshunden Bertil är det mycket bättre att välja en bild där fotografen verkligen har fångat det naturliga ögonblicket. Den här bilden är inte alls stel eller studiofotograferad. Bilden väcker både känslor och intresse men har ändå samma budskap. Dessutom finns det plats för rubrik i övre vänstra hörnet.
Ta nu med dig dessa tips tills nästa gång du ska göra en presentation, lägg lite extra tid på att leta så kan jag lova att dina bildval kommer att lyfta hela din presentation både en eller två nivåer.
Lycka till!
BONUSTIPS GRATIS BILDER TILL DIN PRESENTATION!
Här hittar du ett urval av bildbanker med royaltyfria bilder med Creative Commons-licens dvs att du som laddar ner bilden får kopiera, ändra och publicera den fritt i både personligt och kommersiellt sammanhang – utan att be fotografen om lov.
unsplash.com
pixabay.com
kaboompics.com
stocksnap.io
lifeofpix.com
foodiesfeed.com
grizzlybear.se
Läs även: Så beskär du bilder i Powerpoint
Läs även: Vilket bildformat ska jag välja i Powerpoint?
Vill du lära dig mer om Powerpoint?
Kolla in vår DIGITALA POWERPOINTSKOLA