Vi älskar snygga, högupplösta bilder! Men har du onödigt tunga bilder i din presentation riskerar du hackande animeringar och att presentationen går segt och i värsta fall kraschar helt. En långsam och tung PowerPoint kan förstöra din story och din presentation – speciellt när du presenterar online.
Ett enkelt sätt att få ner filstorleken på din presentation är att komprimera dina bilder direkt i PowerPoint. Det finns dock några fallgropar man bör vara medveten om när man komprimerar bilderna, men lugn vi tar det steg för steg!
Vi rekommenderar att använda JPEG-format på bilder i den mån det går eftersom det inte går att komprimera PNG. Dock kan man få ner filstorleken en aning när man har använt PNG eftersom man kan radera delarna av bildfilen som redan är beskurna. (se artikeln om att beskära bilder)
- Klicka på en bild i presentationen som du vill komprimera
- Gå till formformat bildformat
- Välj komprimera bild
- Här kan du välja vilken upplösning du vill ha på din bild/bilder
- Vi rekommenderar upplösning 220 bildpunkter/tum om presentationen skall visas på en bra skärm eller skrivas ut.
- För projektor, webinars och vanlig skärm rekommenderar vi 150 bildpunkter/tum
- Behöver du kunna maila presentationen kan du välja 96 bildpunkter/tum, men upplösningen på bilderna börjar då bli så pass dålig att du bör undvika att använda den som presentationsmaterial.
- Genom att klicka ur ”Endast markerade bilder” komprimerar du alla bilder i presentationen samtidigt.
- Du kan även välja att ta bort beskurna bildområden, detta gör också att presentationen får en lägre filstorlek.
Några fallgropar du bör veta om när du komprimerar- Har du PNG-filer med genomskinlig bakgrund finns det stor risk att bilden förstörs vid komprimeringen.
- Har du justerat färger, transparens eller kontrast i en PNG-bild eller gjort andra korrigeringar direkt i PowerPoint finns det också risk att den blir förstörd när du komprimerar den.
- Var extra varsam om du använder dig av övergången morf. Om två likadana bilder komprimeras olika finns risken att PowerPoint inte känner igen bildfilen som ska morfas.
- Stäng och öppna filen igen efter du har komprimerat den. Då kan du kolla igenom en extra gång att inget har gått sönder i processen.
Sist men inte minst, spara alltid en kopia av din presentation innan du komprimerar. Skulle något ha gått fel kan du alltid gå tillbaka till ursprungsfilen och justera originalbilderna!
Läs även: Hitta gratis bilder till din PowerPoint!
Läs även: Vilket bildformat skall jag använda till min PowerPoint?Vill du lära dig mer om Powerpoint?
Kolla in vår DIGITALA POWERPOINTSKOLA