Presentationsmisstag att undvika i din Powerpoint – del 1 av 3

Det är lätt att misslyckas i skapandet av en tilltalande PowerPoint-presentation. Du vill vara kreativ men får inte riktigt ihop det. Det är klurigt, vi vet. Se därför dessa 3 presentationsmisstag som en guide till hur du nästa gång kan göra något riktigt bra av din presentation. Undviker du dem kommer du också att behålla fokus på ditt innehåll och samtidigt fånga dina åhörare precis som du önskar.

1. För mycket text

Ett av de klassiska misstagen. Du är peppad inför din presentation, har mycket att säga och fyller på med text. Alldeles för mycket text. Dina åhörare är där för att lyssna på vad du har att säga. Presentationen är ett stöd för dem, inte en novell de ska läsa. Med mycket text tappar du lätt deras uppmärksamhet redan vid första raden. Dessutom är det väldigt tråkigt att titta på mycket text. Fokusera istället på det som är viktigt och lyft fram det.

Är det rubriken? Nej, men allt för ofta är det den som är störst på sidan och tar fokus från innehållet.Störst tolkas nämligen alltid som mest viktigt. Tänk tvärtom, lyft ditt innehåll och sidan blir genast mer intressant.

När du har fått fram en lagom textmängd, glöm inte att tänka på punktstorleken. För liten punktstorlek på text blir svårt för din publik att läsa. Se 20 pkt som en regel för minsta storlek.

2. Dålig kontrast

Vit text på gul bakgrund? Nej. Ljusblå text på vit bakgrund? Skulle inte tro det. En mörk färgad rubrik på en mörk färgad bakgrund eller tvärtom? Tänk inte ens tanken.

Det finns många färgkombinationer som skapar dålig kontrast och är svåra för ögat att läsa. Den bästa kontrasten får du genom svart på vit eller vit på svart. En mörkt färgad bakgrund med ljus text är också behagligt för ögat men då behöver du tänka på att göra texten lite fetare och lite större för att få till det bästa, och mest kontrastrika, resultatet.

3. Tveksamma bildval

Finns det något värre än ogenomtänkta och lågupplösta bilder helt utan poäng? Bra bilder kan däremot lyfta din presentation till en helt ny nivå och stärka budskapet du vill förmedla. De hjälper även dina lyssnare att minnas presentationen bättre och under en längre tid efteråt. Ta dig tid och leta efter bilder med kvalitet, som passar in, har rätt budskap och som känns meningsfulla för din presentation. Och nej, Clip Art-bilder är aldrig ett bättre alternativ till en bra bild.

Läs mer: Hitta bilder till din presentation – gratis!

(Tänk på att du kanske inte får använda bilder du googlat fram på internet. I de allra flesta fall gäller upphovsrättslagen på dessa. Får du dock tillåtelse av fotografen, ja då är det fritt fram.)

Läs mer: Presentationsmisstag att undvika i din PowerPoint – del 2
Läs mer: Presentationsmisstag att undvika i din PowerPoint – del 3

Så, vänd nu dina tidigare misstag till lyckade presentationer. Sätt igång att skapa, prova dig fram, leta på de där grymma bilderna och framför allt; lita på att det kära uttrycket ”less is more” aldrig passar sig så bra som när du ska göra en PowerPoint-presentation.

All lycka!

Författare: Mia Jackson

Dela

Mia Jackson

mia@bkgr.se • 073-472 27 72

Relaterade artiklar

En publik som ställer frågor under en föreläsning med tre ikoner för tillgänglighet

Tillgänlighetsanpassa din PowerPoint inför nya direktiven

Skisser på UX och UI design

Publikvänlig presentationsdesign – hur UX/UI kan höja dina presentationer

Öga med fokus på analys

Optimera dina PowerPoint-presentationer med AI-baserad Heatmapanalys