Är du, precis som jag, lite trött på att alltid använda Calibri och Arial i Presentationer?
2002 lanserade Microsoft sex specialgjorda typsnitt där alla börjar på bokstaven C: Calibri, Cambria, Candara, Consolas, Corbel och Contantia. De fungerar lika bra på alla plattformar och alla versioner av powerpoint.
Låt oss kika på de sex alternativen. Kanske något av dessa passar för din nästa presentation eller Powerpoint-mall?
Calibri
Detta känner ni ju till! Calibri har varit standardtypsnitt i Office sedan 2007 och är därmed ett av världens mest använda typsnitt. Från och med Windows 8 finns det även som Light, vilket är en version med tunnare streck som upplevs som lite lättare och luftigare. Som standardtypsnitt blir det ofta använt på ren rutin men det är faktiskt ett mjukt och vänligt typsnitt som passar för läsning på skärm och inte alls ett dåligt, om än lite tråkigt, val.
Cambria
Det här seriff-typsnittet fungerar som en bra ersättare för Times eller Times New Roman. Seriff betyder att typsnittet har klackar, så kallade seriffer, i ändarna på (bokstavs)strecken. Cambria andas klassiskt bok- och tidningstypsnitt och passar bra där man vill ha en känsla av traditionell trycksaksdesign. Cambria är framför allt anpassat för läsning av längre texter i mindre storlek.
Candara
Candara är en mjuk sans-serif (typsnitt utan klackar) där strecken har olika tjocklek för att efterlikna en kalligrafisk handstil. Det gör typsnittet mer levande och mindre strikt jämfört med de andra c-typsnitten. Så vill du ha en mer lekfull och lite mänskligare känsla kan Candara vara typsnittet för dig. Det här är också ett typsnitt som passar bäst för texter i mindre storlek eftersom det organiska formerna lätt kan se lite ojämnt och oroligt ut i stora rubriker.
Consolas
Ett typsnitt som Consolas, där alla bokstäver tar lika stor plats på bredden kallas icke-proportionellt och ger ett skrivmaskinsaktigt intryck. Det passar bra för kodning, matematiska formler och i tabeller där man vill att alla tecken ska hamna under varandra. Men det kan även passa om man vill skapa en lite mekanisk och stabil känsla.
Corbel
Corbel är också ett ganska mjukt sanseriff-typsnitt likt Calibri. Men till skillnad från Calibri är det inte rundat i ändarna och ger ett mer strikt och seriöst utryck. Det har dessutom gemena siffror vilket betyder att siffrorna har samma höjd som små bokstäver. Det gör att de smälter in bra i löpande texter men kan se konstigt ut i tabeller. Corbel är ett bra alternativ om du tröttnat på Arial.
Constantia
Det andra seriff-typsnittet av de sex C-typsnitten, Constantia, är baserat på en mer rund form jämfört med Cambria. Det gör att det tar lite mer plats på bredden. Det har även tunnare och lite spetsigare seriffer vilket ger det ett lite karaktäristiskt men även vassare intryck. Det gör det också känsligare att använda liten storlek eftersom de tunna linjerna kan försvinna lite. Det kan dock vara fint för stora rubriker. Precis som Cobel har Constantia gemena siffror.
Så, nu hoppas jag att du har fått lite inspiration att testa ett nytt typsnitt nästa gång du ska göra en presentation. Du kan också läsa vårat inlägg ”4 klassiska typsnitt du klarar dig långt med i powerpoint”
Lycka till!
Läs även: Komprimera din Powerpoint-presentation
Läs även: Vilket bildformat ska jag välja i Powerpoint?
Vill du lära dig mer om Powerpoint?
Kolla in vår DIGITALA POWERPOINTSKOLA