Mikrofonteknik på rätt sätt – del 1 av 3

Här på Backgrounds blogg har du det mesta som krävs för att lyckas med din presentation. Det finns tips om rösthantering, kroppsspråk, berättande och interaktion. Idag tänkte jag att det ska handla om ljud- och mikrofonteknik.

I studion kan du justera tempot eller pitcha en ton som har kommit lite snett. Men när du talar inför grupp är det direktleverans som gäller och då är det bra att veta lite om mikrofonteknik för att undvika fällor och skapa lugn i rummet, både för dig och dina lyssnare.

Vem tar ansvar för ljudet?

Innan din presentation kollar du självklart att dator och projektor synkroniserar och att bild och bildljud beter sig som du har tänkt. Du kan ditt ämne, har förberett dig väl och känner dig trygg.

Att tala i mikrofon kan väl inte vara någon konst, eller? Verkligheten visar något annat. Det är en konst att få det att låta bra. Har du en ljudtekniker på plats kan hen hjälpa dig med det mesta, men det är bra att ha koll själv också.

Kanske har du själv erfarenheter av att din röst låtit burkig, pipig eller skrapig i högtalare och närmar dig därför mikrofonen med viss skepsis. Kanske har arrangören kollat att det finns en ljudanläggning i lokalen men har noll koll på hur den ska användas och än mindre hur den ska ställas in. Fungerar inte ljudanläggningen är det i slutändan din föreläsning och ditt möte med åhörarna som blir lidande.Själva länken mellan dig och din publik behöver därför lite omsorg, kunskap och medvetenhet från dig som talare.

Mikrofonskräck eller mikrofonstöd

”Jag hörs utan mikrofon, eller hur? ” Halvt ropande med lite panik i rösten har vi hört frågan ställas vid möten och konferenser. Frågan får oftast ett nej till svar och talaren greppar motvilligt mikrofonen. Redan där tappar hen fokus och trovärdighet och som åhörare blir du lite orolig. I en sån situation kommer varken budskap, talare eller åhörare till sin rätt.

Vare sig du känner dig bekväm med mikrofon eller inte behöver din röst förstärkas i större rum och i rum med dålig akustik. Om publiken behöver anstränga sig för att höra blir de fort trötta och orkar inte hålla uppmärksamheten. Så vill du förstås inte ha det då du själv talar. Du vill höras och kommunicera framgångsrikt.

Kom till lokalen i god tid så att du hinner testa ljudet i förväg. Om det inte finns någon ljudtekniker på plats kan du ta hjälp av någon i rummet. Skulle det inte finnas tid att testa i förväg – be om återkoppling från åhörarna. Mikrofoner är olika så du får prova dig fram med röstvolym och avstånd till mikrofonen. Med träning ökar du din lyhördhet och kan använda mikrofonen proffsigt och oberört.

Kom ihåg att en ljudanläggning inte rättar till rösten eller talet. Talar du otydligt kommer det att låta otydligt även i högtalarna. En behaglig röst förstärks också, så ta dig tid att värma upp rösten, så den blir nyansrik och klar.

Vill du veta mer om presentations-, mikrofon- eller röstteknik? Hör av dig så hjälper vi dig att hitta rätt lösning!

Författare: Agneta Stolpe

Dela

Relaterade artiklar

En publik som ställer frågor under en föreläsning med tre ikoner för tillgänglighet

Tillgänlighetsanpassa din PowerPoint inför nya direktiven

Skisser på UX och UI design

Publikvänlig presentationsdesign – hur UX/UI kan höja dina presentationer

Öga med fokus på analys

Optimera dina PowerPoint-presentationer med AI-baserad Heatmapanalys