Presentera med Pecha Kucha

En Pecha vad?

Jag förstår att du ställer frågan efter att ha läst den lite udda rubriken. Även jag gjorde detsamma första gången jag hörde ordet. Numera vet jag. Pecha Kucha är en spännande och annorlunda teknik att presentera på.

Pecha Kucha har funnits ett bra tag faktiskt. Redan 2008 skrev Ny teknik artikeln ”Efter Powerpoint kommer Pecha Kucha”. Där berättas det att presentationstekniken blivit en rörelse världen över, med anordnade Pecha Kucha-kvällar på uteställen, och att den nu hade spridit sig från designvärlden till affärsvärlden.

Men vad är det som gör den speciell?

Pecha Kucha skapades på ett designkontor i Japan av det brittiska designteamet Astrid Klein och Mark Dytham. Idén bygger på att presentatören använder 20 stycken slides som vardera visas i 20 sekunder. Frågor och kommentarer sparas tills presentationen är slut. På det sättet kan den som föreläser prata ostört och får maximal möjlighet att vara koncentrerad på sin presentation. Dytham och Klein ville att unga designers skulle få mötas, nätverka och visa upp sina skapelser inför publik men var trötta på långa och utdragna presentationer som aldrig kom till ett slut. Det kan man verkligen säga att Pecha Kucha gör då 20 slides á 20 sekunder ger dig en presentation som är exakt 6 minuter och 40 sekunder.

Fördelarna med Pecha Kucha är många. Formatet och det höga tempot gör att publiken inte tappar intresset. Du slipper bli nervös över att råka missa ett klick eller två då de 20 bilderna kommer fram per automatik. Du kan helt enkelt koncentrera dig på det du ska säga istället för att klicka. Text hålls till ett minimum vilket gör att publiken istället kan fokusera på dig. Tekniken kräver dock att du som talare verkligen kan ditt manus och att du har tajmat ditt tal med dina bilder.

Det ska sägas att Pecha Kucha inte är optimalt för omfattande och större presentationer. Det kan bli alldeles för intensivt att köra Pecha Kucha under en hel dag till exempel. Många tycker också att det är obekvämt att inte göra en presentation på det sättet de är vana vid.

Men nya sätt föder också nya idéer och om du vågar kliva utanför den där bekvämlighetszonen är Pecha Kucha ett kul alternativ att testa. Varför inte till ditt nästa onliemöte eller webinar då du faktiskt kan läsa manus utan att någon ser.
Lycka till!

Dela

Mia Jackson

mia@bkgr.se • 073-472 27 72

Relaterade artiklar

En publik som ställer frågor under en föreläsning med tre ikoner för tillgänglighet

Tillgänlighetsanpassa din PowerPoint inför nya direktiven

Skisser på UX och UI design

Publikvänlig presentationsdesign – hur UX/UI kan höja dina presentationer

Öga med fokus på analys

Optimera dina PowerPoint-presentationer med AI-baserad Heatmapanalys