Därför ska du använda bilder i din presentation

En kraftfull bild på en elefant på svart bakgrund

Vi har hört det många gånger – ”En bild säger mer än tusen ord” eller ”våra hjärnor processar bilder 60 000 gånger snabbare än text”. Ända sedan hällristningar och hieroglyferna har visuell kommunikation varit en av de viktigaste kommunikationsmedel vi haft.

Och det är inte så konstigt. Bilder har en unik förmåga att väldigt snabbt och effektivt fastna i vårt minne. Även när vi läser en text så skapar våra hjärnor visuella minnesbilder för att enklare kunna relatera till ämnet. Personer med så kallat ”superminne” är inte övernaturliga utan har helt enkelt tränat sig i att skapa minnesbilder. Allt ifrån komplexa tal och bokstavskombinationer till namn och platser kopplas ihop med bilder och kan enkelt hämtas tillbaka i minnet när informationen behövs.

Så varför är detta viktigt vid presentationer?

Jo, en presentation kan hållas både med och utan bildstöd. Duktiga och vana talare är experter att måla upp visuella bilder, förmedla dessa till publiken och på så sätt skapa en reaktion eller känsla. De har inget större behov av varken Powerpoint, whiteboard eller blädderblock. De har insett kraften av storytelling och bemästrar det till fullo.

För alla oss andra som också vill förmedla känslor och berätta historier är bilder ett utmärkt komplement. Om vi bortser från människor med superminne så minns vi ungefär 10 procent av vad vi hör, 20 procent av vad vi läser och 80 procent av vad vi ser. Detta ska vi självklart ta tillvara på i våra presentationer.

En kraftfull bild på ett möte med en enorm elefant säger mer om ditt äventyr i Afrika än en punktlista över vilka aktiviter du gjort. En fin bild på en av dina nöjda kunder tillsammans med ett citat säger mer än en punktlista över era mål kring kundbemötande och service. Eller som vi rekommenderar, kombinera bild och fakta så effektivt och tydligt som möjligt så når du både hjärta och hjärna och hjälper mottagaren att relatera och minnas.

Illustrationer, informationsgrafik och diagram hjälper publiken att förstå komplexa modeller för att enklare kunna sätta in ditt budskap i ett sammanhang. Så länge som du håller det enkelt och tydligt, annars får din grafik helt motsatt effekt. En rörig bild med mycket information skapar förvirring där mottagaren istället lägger fokus och onödig energi på att försöka förstå hur du tänker.

Förtydliga, förenkla och förstärk med bilder

Så, tycker du att det är svårt att skapa bra slides? Skippa komplexa modeller, avancerade grafer eller långa punktlistor. Använd bilder, klä bilden med en story och väv in fakta som hjälper publiken att minnas det viktigaste i ditt budskap. Anta utmaningen och, till din nästa presentation, hitta en bild som beskriver er organisationsförändring, varför försäljningen i Q3 har ökat eller varför en produktegenskap hjälper kunden att välja just er produkt.

Träna dig själv att tänka i bilder så kommer dina presentationer både gå snabbare att skapa och bättre fastna i minnet hos dina åhörare.

Lästips!
Så väljer du bilder
Gratis bilder
Punktlistor
Designtips

VILL DU LÄRA DIG MER OM POWERPOINT?
KOLLA IN VÅR DIGITALA POWERPOINTSKOLA

Dela

Gabriel Alenius

gabriel@bkgr.se • 070-234 02 67

Relaterade artiklar

En publik som ställer frågor under en föreläsning med tre ikoner för tillgänglighet

Tillgänlighetsanpassa din PowerPoint inför nya direktiven

Skisser på UX och UI design

Publikvänlig presentationsdesign – hur UX/UI kan höja dina presentationer

Öga med fokus på analys

Optimera dina PowerPoint-presentationer med AI-baserad Heatmapanalys