Ett säkert sätt du tappar din publik är om du presenterar ditt material med en rörig och komplicerad PowerPoint. Många gör misstaget att lägga upp allt som ska förmedlas – antingen genom en plottrig punktlista eller med ett massivt textstycke. Du som presentatör måste vara trygg i ditt material och inte läsa innantill från skärmen. Här kommer tre vanliga visuella fallgropar i PowerPoint.
1. DU LÄSER INNANTILL
En massiv punktlista eller en tjock textmassa flyttar fokus från dig som presentatör. Din publik slutar att lyssna och börjar istället att läsa från sliden.
Det är du som förmedlar storyn och det visuella ska snabbt och tydligt förstärka och förtydliga det du berättar. Om du berättar om en spade visar du helt enkelt en spade – du beskriver den inte med en punktlista från handtag till blad.
Läs mer: Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide!
2. DITT INNEHÅLL ÄR FÖR KOMPLICERAT
Det spelar egentligen ingen roll hur intressant du som presentatör finner dina detaljerade diagram och grafer eller hur revolutionerande och banbrytande data du presenterar i punktstorlek 10 på 15 meters avstånd. Kan du inte snabbt och tydligt förmedla nyckeltal och slutsatser så har publiken tappat den röda tråden i ditt framförande.
Ha en tydlig dramaturgi och grotta inte ner dig i detaljer och navelskådande. Ställ dig frågan om det är diagrammet i sig som är det väsentliga eller om det är nyckeltal och slutsatser du vill att publiken ska ta med sig. Varför inte presentera relevant data med rolig infografik istället?
3. DU LÄGGER IN FÖR MYCKET AV ALLT
Visst finns det många häftiga typsnitt, animeringar och former i PowerPoint, men försök att hålla fingrarna i styr och överarbeta inte. En salig blandning av text, grafik, färger, foton, ikoner och clipart bråkar med betraktarens ögon och ger ett oseriöst intryck. ”Less is more” är ett uttryck fler borde ha som ledstjärna när det kommer till presentationer. Bara för att det finns yta kvar på din slide så behöver du inte fylla ut den.
Hitta en enkel struktur och låt innehållet ta plats och andas. Ofta kan ett ord eller en bra bild förmedla känslan bättre än en buffé av intryck.
BYT PERSPEKTIV
Allting du som presentatör väljer att visualisera måste ha ett syfte och tillföra något till din presentation. Byt perspektiv när du granskar ditt material och se på det genom din målgrupps ögon. Vad är intressant? Vad är bara upprepningar på det du framför muntligt? Om inte du själv betraktar presentationerna kritiskt så kommer garanterat din publik att göra det. Kom ihåg att det visuella ska vara ett stöd för publiken – inte för dig.
Läs mer:Använd rösten på rätt sätt när du presenterar – 5 användbara tips!
Läs mer: Lär dig din presentation utantill – en smidig liten guide!
Läs mer: Skadar Powerpoint ditt varumärke?
Författare: Daniel Garpebring